Aksa Enerji’den İlk Yarıyılda 3 Milyar TL FAVÖK

Türkiye’nin en büyük halka açık hür elektrik üreticisi Aksa Güç, 2024 yılının birinci yarısına ait konsolide finansal sonuçlarını açıkladı. Yılın ikinci çeyreğinde güçlü tahsilat performansı sayesinde Şirket’in Afrika operasyonlarından kaynaklanan ticari alacakları kıymetli ölçüde azaldı. Hem yurt içi hem de yurt dışı operasyonların olumlu katkısıyla yılın ikinci çeyreğinde FAVÖK’de çeyreksel bazda artış sağlanarak kümülatif FAVÖK marjı %25’e yükseldi.

Sürdürülebilir Yüksek Büyüme Odaklı Yatırımlar  

Şirketin finansal sonuçlarını değerlendiren Aksa Enerji Yönetim Kurulu Lideri ve CEO’su Cemil Kazancı, “Sürdürülebilir yüksek büyüme” odaklı yatırımlarımız doğrultusunda yurt içi ve yurt dışında çalışmalarımıza sürat kesmeden devam ediyoruz. İlerleyen devirde de coğrafik çeşitliliğimizi artırarak güç arz güvenliğine katkı sağlamaya ve bulunduğumuz coğrafyalara kıymet katmaya devam edeceğiz” dedi.

Aksa Güç, yurtiçi yatırımlar kapsamında İç Anadolu ve Ege Bölgeleri’nde olmak üzere 10 kentte toplam 891,41 MW kurulu güce sahip olacak RES ve GES depolamalı yenilenebilir güç santralleri için ön lisans almaya hak kazanarak bu alanda büyümeyi sürdürecek.  Bu gelişmelere ek olarak şirket; KKTC’nin elektrik gereksiniminin yüzde 50’sini karşılayan Kalecik Akaryakıt Güç Santrali’nin, bölgede kesintisiz güç sağlama maksadıyla kapasitesini yılın birinci yarısında 35 MW artırdı ve kurulu gücünü 188 MW’a yükseltti. 

Özbekistan’ın en büyük Türk yatırımcısı ve ülkedeki üç güç santraliyle toplam 740 MW kurulu güce sahip olan Aksa Güç, Talimercan’da 430 MW kapasiteli bir kombine çevrim doğal gaz santralini de devreye almak üzere çalışmalarını sürdürüyor. Öte yandan Kazakistan’ın Kızılorda şehrindeki 240 MW kurulu güce sahip santral yatırımı için de çalışmalar devam ediyor. Santralde hem ısı hem güç üretimi gerçekleştirmeyi planlayan şirket; Özbekistan ve Kazakistan yatırımlarının devreye alınmasıyla beraber Orta Asya’daki kurulu gücünü 1.410 MW’a ulaştıracak.

Afrika’da da faaliyetlerini sürdüren şirket, Gana’nın Kumasi kentinde 350 MW’lık kombine çevrim doğal gaz santralinin kurulumuna devam ediyor. Senegal’de ise 255 MW kapasiteli bir öteki kombine çevrim doğal gaz santrali için çalışmalar sürüyor. 

Mevcut yatırımlar tamamlandığında, Aksa Enerji’nin 2.644 MW büyüklüğündeki mevcut kurulu gücünün iki katına ulaşması amaçlanıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı