Başkan Geylan, Öğretmenlik Meslek Kanunu Hakkında Konuştu

Başkan Geylan, Öğretmenlik Meslek Kanunu Hakkında Konuştu

ABONE OL
Temmuz 26, 2023 06:00
Başkan Geylan, Öğretmenlik Meslek Kanunu Hakkında Konuştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk Eğitim-Sen Genel Lideri Talip Geylan, 18 Temmuz tarihinde Bloomberg HT’nin yayınına katıldı. Anayasa Mahkemesi’nin Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun birtakım unsurlarını iptal etmesinin gerekliliği ve bundan sonraki süreçte kanuna dair yapılması gerekenler üzerine konuştu.

Başkan Geylan, Anayasa Mahkemesi’nin 5 Temmuz tarihinde sendikaların görüşlerini aldığını ve Türk Eğitim-Sen’in de kelamlı beyanını dinlediğini hatırlatırken, bekledikleri asıl konunun meslek basamakları imtihanının iptali olduğunu fakat Cumhuriyet Halk Partisi’nin Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne müracaatta bulunurken ‘sınavı’ içeren hususla ilgili müracaatta bulunmadığını lisana getirdi.

Başkan Geylan: “Öğretmenler Zati ‘Uzman’ Olarak Misyona Başlıyor”

Sınavın salt olarak bilgiyi ölçtüğünü, öğretmenliğin ise sırf bilme değil, bildiğini aktabilme mesleği olduğunu da söyleyen Geylan, öğretmenlerin meslekleri belirlenirken tek kriterin tecrübe olması gerektiğini açıkladı. 739 sayılı Ulusal Eğitim Temel Kanunu’nda da Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda öğretmenliğin “uzmanlık mesleği” olarak tanımlandığını lisana getiren Geylan şunları söyledi, “Bazı kısımlar, kamunun her kademesinde uzmanlık imtihanı varken, öğretmenlere neden getirilmesin? diye soruyor. Halbuki öğretmenler aslında ‘uzman’ olarak vazifeye başlıyor. Kamunun öbür kademelerinde imtihan kazandığı takdirde kişinin yaptığı işin niteliği değişiyor, meğer öğretmenler uzman öğretmen de olsa, başöğretmen de olsa yeniden tıpkı işi yapıyor yani işin niteliğinde değişiklik olmuyor”

“Öğretmenlerin yalnızca hizmet yılı temel alınarak mesleklerinin planlaması lazım” diye konuşan Geylan, 5 yılını dolduran her öğretmenin uzman, 10 yılını dolduran her öğretmenin ise başöğretmen olarak kıymetlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Başkan Geylan: “Anayasa Mahkemesi’nin İptal Kararını Kanunun Zenginleştirilmesi Açısından Fırsat Olarak Görüyoruz.”

Anayasa Mahkemesi’nin Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun kimi hususlarını iptal etmesinin akabinde kanun değişikliğinin gündeme geleceğini söyleyen Geylan, “Madem kanun değişikliği yapılacak, o halde kanunun içeriğini ismine yakışır formda zenginleştirelim. Ulusal Eğitim Bakanlığı’ndan beklentimiz budur. Öğretmenlik Meslek Kanunu; öğretmenlerin yetiştirilmesinden birinci atamaya, tayin-nakil sürecinden yönetici atamalarına, ödül ve cezalardan öğretmene yönelik şiddeti önleyici ve caydırıcı önlemler getirilmesine kadar birçok hususu ihtiva etmelidir. Münasebetiyle Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararını kanunun zenginleştirilmesi açısından fırsat olarak görüyoruz.” dedi

Kariyer basamakları konusunun birinci olarak 2005 yılında gündeme geldiğini hatırlatan Lider Geylan, “O devirde Türk Eğitim-Sen olarak Öğretmenlik Meslek Basamakları Yükselme Yönetmeliği’ni yargıya taşıdık. Kanun Anayasa Mahkemesi’ne de taşındı. Anayasa Mahkemesi de 2008 yılında kanunun birtakım kararlarının iptaline karar verdi. Fakat MEB, 17 yıl boyunca düzenleme yapmadığı için öğretmenlerimiz mağdur oldu. Bu nedenle tıpkı daha evvel yaşandığı üzere öğretmenlerimizi yıllarca mağdur edecek bir gecikmeye meydan verilmemelidir. TBMM açılır açılmaz kanunla ilgili düzenlemeler süratle yapılmalıdır.” diye konuştu. (BSHA-Bilim Ve Sıhhat Haber Ajansı)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.