Çankaya Belediyesinin Görme Engelli Milli Sporcusu Bircan Şimşek Dünya Şampiyonasına Hazırlanıyor

Çankaya Belediyesinin Görme Engelli Milli Sporcusu Bircan Şimşek Dünya Şampiyonasına Hazırlanıyor

ABONE OL
Temmuz 31, 2024 17:00
Çankaya Belediyesinin Görme Engelli Milli Sporcusu Bircan Şimşek Dünya Şampiyonasına Hazırlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankaya Belediyesi Görmek Engelliler Spor Kulübü atleti, Ulusal halterci Bircan Şimşek, Ekim ayında gerçekleşecek Dünya Para Powerlifting Şampiyonasına hazırlanıyor. Başarılarıyla gururlandıran Şimşek, halter sporu ve engelli bayan sportmen olma öyküsüyle gençlere ilham oluyor.

 

Çankaya Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü, Ulusal Grup’ya kazandırdığı atletlerinin muvaffakiyet kıssaları ile örnek oluyor. Kulüp, Ulusal atleti Bircan Şimşek’i ekim ayında gerçekleşecek Dünya Para Powerlifting Şampiyonasına uğurlamaya hazırlanıyor. Ulusal atlet Bircan Şimşek, başarılarıyla tüm Türkiye’yi gururlandırmaya, çabasıyla de bilhassa engelli gençlerimize ilham oluyor.

 

15 YAŞINDA TÜRKİYE, 17 YAŞINDA DÜNYA ŞAMPİYONU

Halter sporuyla tanışma öyküsünün lise yıllarına dayandığını söyleyen ve bir bayan olarak yaşadığı zorlukları lisana getiren Şimşek, “Halter sporuna ilgim, rehberlik öğretmenimin beni Görme Engelliler Spor Kulübüne yönlendirmesiyle başladı. Birinci başta görme engelli olduğumu kabul etmiyordum ve bu yüzden istememiştim fakat yeterli ki yönlendirmiş beni. O devirde kulüp liderimiz Yusuf Sayyıdan ile tanıştım. Görme engelli spor branşlarıyla ilgili yarışlar düzenleniyordu. Birçok farklı branşla ilgili çalıştım ve müsabakalara katıldım. Halter branşında da Ankara Şampiyonası olarak küçük bir yarış yapıldı. Birinci sefer bu müsabakada birinci oldum ve sonra halter sporuna giderek ısınmaya başladım. Birçok sakatlık geçirmeme ve ailemin karşı çıkmasına karşın devam ettim. Zira halter üzere boks üzere güç gerektiren sporların erkeklere nazaran olduğu ve bir bayanın bunları başaramayacağı algısı vardı. O algıyı şampiyon olduğumda kırdım. Türkiye Şampiyonasında birinci kazandığımda 15, Dünya Şampiyonasında birinci kazandığımda ise 17 yaşındaydım. Ailem hala benim için endişelenir fakat aldığım başarılarla da gururlanır. Bu sporla tanıştıktan sonra daha özgüvenli hissetmeye başladım” dedi.

 

ENGELLİ ATLETLERİN MUVAFFAKİYETLERİ ÖN PLANA ÇIKARILMALI

Şimşek, görme engelli atletlerin kullanımına uygun spor salonlarının azlığına dikkat çekerek, “Büyükşehirlerde bir sorunla karşılaşmıyorsunuz ancak küçük kentlerde atletten fazla engelli olmak bile çok sıkıntı. Yalnızca bir bayan olarak değil, insan olarak. Fakat sportif manada bilhassa idman salonlarına erişim konusu engelli sportmenler için bir sorun. Salonların olmaması ya da engelli sportmenlerin kullanımına uygun olmaması idman yapmayı zorlaştırıyor.  En büyük zahmetimiz engelli bireyler ve engelli olmayan bireylere verilen paha farkı. Manisiz bireylerin muvaffakiyetleri daha çok parlatılıyor toplumda. Bilhassa halter branşında sportmen sayısı gitgide azalıyor. Biz sayıların artması ve bu sporun yaşaması için çabalıyoruz lakin genel olarak spora ve atlete dayanağın azalmasıyla bu branşta kötüleşmeye başladık. Engellilerle alakalı hassaslığı ön plana çıkaracak reklam ve kampanyaların daha görünür olması ve başarılarımızın ön plana çıkarılmasına muhtaçlığımız var” diye konuştu.

 

BİZİ SADECE ÇANKAYA BELEDİYESİ VE KULÜBÜMÜZ DESTEKLEDİ

Çankaya Belediyesinin Görme Engelliler Spor Kulübü’nün kendilerini her manada desteklediğinin altını çizen Ulusal Halterci şöyle devam etti:  

“Türkiye Şampiyonası’na hazırlanırken bize kulübümüz ve Çankaya Belediyesi takviye oldu. Biz de halter bayan atletleri olarak 17 kez Türkiye Şampiyonu olarak gururlandırdık. Başarımız hem kulüp liderimiz Yusuf Sayyıdan’ın özverisiyle hem de belediyemizin takviyesiyle oldu. Onun haricinde diğer kurumlardan ya da derneklerden takviye göremiyoruz. Fakat Ulusal Kadro seviyesinde idmanlara gidersek Halter Federasyonunun dayanağını alabiliyoruz. Belediyemizden de bizim branşımıza has olimpik yüklerin olduğu bir salon talebimiz olabilir daha özgür çalışmak için…”

 

KADIN SPORTMENLER DAHA SABIRLI VE MÜCADELECİ

Bircan Şimşek, halterin hala erkek sporu olarak görülüğüne dair algının devam ettiğini söyleyerek, “Ben bu üslup niyetlerin yanlış olduğunu anlatıyorum, anlatmaya da devam edeceğim. Bilhassa engelli bayan sportmenlerin neler başarabileceğine dair negatif algıları başarılarımızla kırıyoruz. Doğuştan her iki gözümde de tavukkarası denilen bir hastalık var. Şu an %10 civarında görebiliyorum lakin bu spora devam etmeme mani olmadı. Ben 13 defa operasyon geçirdim kimi sakatlıklarım halter sporu kaynaklı oldu. Bunların benim için bir ehemmiyeti yok zira güzelleştikten sonra spora devam edebilirim. Erkek atletlerden fazla bayan sportmenlerin daha güçlü, sabırlı ve mücadeleci olduğunu düşünüyorum” dedi.

 

GENÇLERİN HANGİ BRANŞ OLURSA OLSUN SPORLA İLGİLENMELERİNİ İSTERİM

Başarılarının ve azminin etrafındakilere ilham olduğunu ve spora ilgili gençlerin desteklenmesi gerektiğini söz eden Şimşek, “Ailemden, komşularımızdan ve arkadaşlarımızdan benden özenerek spora yönelenler oluyor. Ben onların hangi branş olursa olsun yeteneklerini keşfederek keyifli olabilecekleri bir kolda ilerlemelerini, sporla ilgilenmelerini isterim. Spora yönelmek isteyen çocuklar ve engelli bireyler için bizler de dayanak olabiliriz. Örneğin idman çalışmalarını ziyaret ederek hangi alanda ilgileri varsa onları bilgilendirebiliriz heveslendirip destekleyebiliriz. Belediyemizin birçok spor tesisi var, o branşlara has çalışmalarla iştirak arttırılabilir” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.