DOLAR

%
EURO

%
ALTIN(gr)

%
BİST 100

%
Çin’in çip ithalatı ve ihracatı birinci 10 ayda azaldı

Çin’in çip ithalatı ve ihracatı birinci 10 ayda azaldı

ABONE OL
Kasım 22, 2022 05:00
Çin’in çip ithalatı ve ihracatı birinci 10 ayda azaldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gümrükler Genel Yönetimi bilgilerine nazaran, Ocak-Ekim devrinde, Çin’in çip ithalatı ünite bazında geçen yılın tıpkı periyoduna nazaran yüzde 13,2, ihracatı ise yüzde 10,8 azaldı.

Çin, geçen yılın birinci 10 ayında 528,9 milyar ünite entegre devre ithal ederken, bu yılki ithalat 458 milyar ünitede kaldı. İhracat ise geçen yılın birinci 10 ayında 258,2 milyar ünite iken bu yıl 230,4 milyar üniteye düştü.

Dünyada çip fiyatlarının artması nedeniyle, ölçü olarak azalmasına karşın mali paha bakımından ithalat hacmi yüzde 1,3, ihracat hacmi ise yüzde 6,2 artış gösterdi.

Bilgisayarlardan akıllı telefonlara, uçaklardan elektrikli araçlara, mesken eşyalarından askeri donanımlara kadar birçok teknolojinin temelini oluşturan yarı iletken çipler ve entegre devreler, Çin’in en büyük ithalat kalemini oluşturuyor.

Kovid-19 salgınının tedarik zincirleri üzerinde tesirinin birinci defa hissedildiği 2020’deki düşüşün akabinde Çin’de 2021’in birinci 10 ayında çip ithalatı evvelki yıla nazaran yüzde 21 artış kaydetmişti.

ABD’nin yeni kısıtlamaları düşüşte etkili

2022’nin birinci 9 ayındaki azalma yüzde 12,8 iken düşüşün Ekim’de hızlanmasında ABD idaresinin geçen ayın başında Çin’in çip endüstrine getirdiği ihracat kısıtlamalarının tesiri oldu.

ABD Ticaret Bakanlığına bağlı Sanayi ve Güvenlik Ofisi (BIS), 7 Ekim’de yayımladığı duyuruda, ortalarında Çin’in en büyük hafıza çipi üreticisi Yangzte Memory Technologies, en büyük yarı iletken donanım üreticisi Naura Technology Group’un bulunduğu 31 şirket ve kurumun İhracat Denetim Listesi’ne alındığını bildirmişti.

Yeni kısıtlamalar ile kimi ileri teknoloji çipler ile çip üretimi için gereken materyal, makine ve donanımın Çin’e ihracatı için de lisans kuralı getirilmiş, ayrıyeten ABD vatandaşlarının Çin’de çip sanayisinde çalışmasını müsaadeye tabi kılınmıştı.

Kısıtlamalar iki büyük güç ortasında bir “çip savaşının” başladığının ilanı olarak yorumlanmıştı.

Öte yandan, dünya ekonomisindeki genel yavaşlama da global çip ticaretine olumsuz yansıyor. ABD merkezli Yarı İletkenler Sanayi Birliğinin datalarına nazaran, global çip satışları Eylül’de geçen yıla nazaran yüzde 3 azalmıştı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.