Eğitim-Bir-Sen; İmtihan Tartışması Son Bulsun

Eğitim-Bir-Sen; İmtihan Tartışması Son Bulsun

ABONE OL
Aralık 5, 2022 15:00
Eğitim-Bir-Sen; İmtihan Tartışması Son Bulsun
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eğitim-Bir-Sen Sakarya Şubesi üyeleri 1 Kasım Salı günü birinci derse girmeyerek başlattıkları hareket kararına basın açıklaması ile devam ettiler. Şube Lideri Murat Mengen AKM Önünde basın açıklaması yaptı.

Meslek Kanunu Mevcut Haklarımızı Koruyacak, Meslek Basamaklarında Hizmet Müddetini Önceleyecek Formda Tekrar Düzenlenmelidir

Eğitimin verimliliği ve niteliği, eğitim çalışanlarının hak ettiği bedeli görmesi, özlük hakları boyutuyla da emeklerinin karşılığının verilmesiyle mümkündür. Meslek kanununun beklentileri gereğince karşılamaması üzerine talep ve tekliflerimizi yetkililerle ve kamuoyuyla paylaşmak için bugün burada toplanmış bulunmaktayız.

Hep birlikte ses vermemizin, ortak iradeyle kelam söylememizin nedeni; ehemmiyeti büyük, pahası yüksek, tarihî rolü güçlü öğretmenlik mesleğinin ve öğretmenlerin meslek kanunundaki değişiklik ve revizyon talebini ve gereksinimini haykırmaktır.

7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlik mesleğini düzenleyen müstakil bir kanun beklentisini karşılama istikametinde olumlu bir adım olmanın ötesine geçememiş, öğretmenlerin beklentilerini karşılayamamıştır.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte, bu kanunun meslek basamaklarının yine hayata geçirilmesi, uzman ve başöğretmenlere fiyat ve ek derece artışı getirilmesi, adaylık sürecindeki yazılı imtihanın kaldırılması, öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmesi üzere kıymetli özlük hakları ihtiva ettiğini, bu istikametiyle öğretmenlerimizin bir kısım beklenti ve taleplerini karşıladığını, bu manada olumlu bir birinci adım olduğunu lisana getirdik. Lakin çabucak akabinde, kanunun bu hâliyle öğretmenlerimizin beklentilerini ve toplu mukavele masasına taşıdığımız talepleri karşılamadığı, ‘meslek kanunu’ olarak nitelendirilmeyi hak edecek içerikten mahrum olduğu ihtarını yaptık.

Devam eden süreçte sorumlular ve yetkililerle gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde, kanunun, bir milyonu aşkın öğretmenin hak, yetki, vazife ve sorumlulukları noktasında bir meslek kanununda olması gerekenleri kapsamadığını, ek düzenlemelere muhtaçlık olduğunu, bilhassa imtihana dayalı bir meslek basamakları sistemi yerine toplu kontratta lisana getirdiğimiz öğretmenlikteki hizmet mühletini temel alan bir meslek sistemi gereksinimini vurguladık.

Son olarak, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, öğretmenlerin beklentilerini karşılayacak bir içerikle tekrar düzenlenmesi maksadıyla Eğitim-Bir-Sen olarak hazırladığımız kanun taslağı/önerisini Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın, TBMM’nin, Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Siyasetleri Kurulu’nun ve kamuoyunun dikkatine sunduk.

Kanun taslağımızda, kontratlı ve fiyatlı öğretmenliğin kaldırılarak öğretmenliğin resmî eğitim kurumları ile başka kamu kurumlarında öğretmen takım unvanındaki takımlı memurlar eliyle yürütülmesi; meslek basamaklarında ilerlemede öğretmenlikte 8 yılını tamamlamış olanlar tarafında uzman öğretmenlik, 12 yılını tamamlamış olanlar tarafından başöğretmenlik unvanı alınabilmesi; eğitim kurumu yöneticiliğinin özlük hakları, atama ve terfi istikametinden yine düzenlenerek uygunlaştırılması; öğretmenlerin ek ödeme, eğitim-öğretim tazminatı, hazırlık ödeneği ve ek ders fiyatlarında artış yapılması, mecburî hizmet bölgelerinde çalışanlara ek tazminat ödenmesi; öğretmenlerin vazife, hak, yetki ve sorumlulukları mesleksel özerklik ve akademik özgürlük ekseninde kurgulanarak detaylı bir formda düzenlenmesi; şiddete karşı caydırıcı kararlar getirilmesi üzere somut ve açık teklifler yer almaktadır.

Gelinen noktada öğretmenlerimizin talep ve haklı beklentilerini karşılayacak somut bir adımın hâlâ atılmamış olması, belirsizliğin eğitim çalışanları ve öğretmenlerimiz üzerinde oluşturduğu moral ve motivasyon kaybı, yerinde ve gerekli düzenleme teklif ve davetlerine duyarsız kalınması üzerine Eğitim-Bir-Sen olarak hareket kararı aldık.

Öğretmenlerin ve öğretmenliğin hayattaki karşılığının, mesleğin bütün boyutları ve öğretmenlerin beklentileri istikametiyle meslek kanunu içerisinde olması noktasında artık daha fazla geç kalınmamalıdır.

Mesleğin hak ettiği halde tanımlanması, toplumsal tabanda öğretmenlerin prestijinin, haklarının korunması ve artırılması, yönetmeliklerle, genelgelerle oluşan vazife, yetki, ehliyet, liyakat noktasındaki karar dağınıklığının giderilmesi için meslek kanununda hızlı olarak değişikliklerin yapılarak hayata geçirilmesi gerektiğini bir kere daha hatırlatıyoruz.

-Ülkemizde fiilen misyon yapan 1 milyonu aşkın öğretmen var iken, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda öğretmenin yetiştirilmesinden emekliliğine kadar mesleğin bütün olarak ele alınmaması; tüzel açıdan boşluk, mesleksel açıdan ise yoksunluktur.

-Biz, meslek kanununda, öğretmenlerin özlük haklarının tanımlanmasını ve geliştirilmesini istiyoruz.

-Sözleşmeli ve fiyatlı öğretmenlik üzere uygulamalar yerine takımlı istihdamın temel alınmasını istiyoruz.

-Öğretmenlerin mesleksel ilerlemelerini sağlayacak formda meslek basamaklarının imtihan yerine öğretmenlikteki hizmet müddetine dayalı olarak kurgulanmasının meslek kanunu tezinin ispatı için kural olduğunu düşünüyoruz.

-İstihdamda zahmet çekilen bölgeler başta olmak üzere, zarurî hizmet üzere dayatmalara son verecek, öğretmeni motive ve teşvik etmeye, imkânlar, fırsatlar ve artırımlı haklarla ödüllendirmeye dair kararların mesleği özendirmeye, mesleği yürütenleri güçlendirmeye ait ön koşul olduğunu biliyoruz.

-Öğretmenlerin atanmadan yer değiştirmeye, yetişmeden gelişmeye, eğitim imkânlarından meslek fırsatlarına, ehliyetten liyakate her bahiste meçhullükten, ayrımcılık ya da ayrıcalık kusurlarından kurtarmaya dönük kararları olmazsa olmaz addediyoruz.

-Eğitim ve öğretim süreçlerindeki vazgeçilmez ögelerden biri olan eğitim kurumu yöneticiliği ve eğitim liderliğinin meslek kanunu kapsamında düzenlenmesini, yöneticilik ve liderlik süreçlerine iştirak, bu konumlardaki mali, toplumsal ve özlük hakların da kesinlikle yasal bir destek ve garantiyle tanımlanmasını istiyoruz.

Biz, Eğitim-Bir-Sen olarak, maksatlar ve gerçekler bağlamında her şeyi içinde barındıran bir kanun içeriğinin oluşmasının mümkün, öğretmenin prestijini hem yükseltmeye hem de müdafaaya garantör vasfı taşıyan kararların elzem olduğuna inanıyoruz.

Öğretmenin hak ve yetkilerini genişleten, ona takviye olan bir içerikle Öğretmenlik Meslek Kanunu konusundaki beklenti karşılanmalıdır. Eğitim-Bir-Sen’in bu konular temelinde katkı ve dayanak sunacağını bu vesileyle bir kere daha temin ve teyit ediyor; siyasi iradeyi, TBMM’yi ve Ulusal Eğitim Bakanlığı’nı meslek kanununda beklentileri karşılayan değişikliklerin ve dönüşümün bir an önce hayata geçirilmesi konusunda adım atmaya çağırıyoruz.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.