DOLAR

%
EURO

%
ALTIN(gr)

%
BİST 100

%
Marmarabirlik 2022-23 eser alım fiyatlarını açıkladı

Marmarabirlik 2022-23 eser alım fiyatlarını açıkladı

ABONE OL
Ekim 23, 2022 23:15
Marmarabirlik 2022-23 eser alım fiyatlarını açıkladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Marmarabirlik’ten yapılan açıklamaya nazaran, Marmarabirlik’te 2022-2023 iş yılı kampanya eser alım fiyatları belirlendi.

Yönetim heyetinin almış olduğu karar doğrultusunda açıklanan kampanya alım fiyatları; tavan fiyat (180 dane) 46 lira, 200 dane 40 lira, taban fiyat (380 tane) 18 lira, yağlık zeytinin kilogram fiyatı ise 16 lira olarak kararlaştırıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Marmarabirlik İdare Şurası Lideri Hidamet Asa, 2010 yılından bugüne üreticinin yanında olan Marmarabirlik’in, bu kampanya devrinde de ortaklarına sahip çıktığını kaydetti.

Sektörünün lokomotifi olan Marmarabirlik’in, açıklanan fiyatlarla ortaklarının itimadını ve beklentisini boşa çıkarmadığını belirten Asa, Marmarabirlik’in, zeytin üreticisinin sigortası olduğunu söz etti.

Asa, iri daneye, taban fiyata ve yağlık zeytine özel fiyat verildiğini vurgulayarak, “Beklentimiz; üreticilerimizin, kooperatifine muhtaçlık duyulan kalibrelerde eser vermesidir. Marmarabirlik’in gayesi, piyasada en çok talep edilen eseri istenilen ölçüde almaktır. Şayet satışlarımızda muhtaçlık duyulan plan doğrultusunda eser alımı yapılamaz ise yurt içi ve yurt dışı satışlarımızda düşünce yaşarız. Açıkladığımız fiyatları bir evvelki kampanya devri eser alım fiyatlarıyla karşılaştırdığımızda, ortalama yüzde 120 artış olduğu görülmektedir.” sözlerini kullandı.

Her yıl farklı bir hasat periyodunun yaşandığına değinen Asa, şöyle devam etti:

“Bu yıl bütün ezberlerin bozulduğu bir yıldır. Ortaklarımızdan toplam 76 bin ton rekolte beyanı gelmiştir. Gelen yüksek rekolte beyanına karşın ortaklarımızın mağdur olmaması için kota uygulanmayacaktır. Marmarabirlik 2022-2023 iş yılı eser alım kampanyasında, yağlık dahil 60 bin ton eser alım planı ve 1 milyar 500 milyon lira alım bütçesi yapılmıştır. Eser bedellerinin, 15 günlük dönemlerde yüzde 50’si peşin, geri kalan kısmı mart sonu ve mayıs ayı sonunda ödenmesi planlanmaktadır. Marmarabirlik nakit durumuna nazaran ödemeler öne çekilecektir. Eser alımlarına, kooperatif idare şurası yetki ve sorumluluğunda 21 Ekim’den itibaren başlanılmıştır.”

“Bu yıl üreticimize takviye olacağımız bir yıldır”

Girdi maliyetlerinin enflasyonist ortamda değişkenlik gösterdiğini lisana getiren Asa, şunları kaydetti:

“1 Ocak ile 1 Ağustos tarihleri ortasında enflasyondan kaynaklanan fiyat artışları göz önüne alınarak eser alım fiyatları belirlenmiştir. Arz ve talebe nazaran tarım eserleri fiyatlarında değişiklikler yaşanabilir. Ziraî ürenler içinde, daima üzerine koyan, fiyatı hiç düşmeyen, artan tek tarım eseri zeytindir. Bunun tek sebebi Marmarabirlik’tir. Bir yıllık kar yerine her vakit kazandıran bir fiyat siyaseti, hem ortaklarımız hem de Marmarabirlik açısından çok değerlidir. Bu yıl üreticimize takviye olacağımız bir yıldır. Bu sebeple 76 bin ton rekolte beyanına karşın kotasız alım yapılacaktır. Ortaklarımız rekolte beyanı kadar eser teslimatı yapabileceklerdir. Ödemelerle ilgili ortaklarımızın da anlayış göstermesini bekliyoruz. Yağlık zeytinde dinamik fiyat belirlenecektir. Yağlık zeytin fiyatları artarsa Marmarabirlik de fiyatlarını artıracaktır. Üreticimiz bize güvensin. Marmarabirlik İdare Konseyi olarak bugüne kadar üreticilerimizi hiç mağdur etmedik, bundan sonra da asla etmeyiz.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.