Muğla Büyükşehir önümüzdeki yılın tohumlarını dağıtıma hazırlıyor

Muğla Büyükşehir önümüzdeki yılın tohumlarını dağıtıma hazırlıyor

ABONE OL
Kasım 5, 2022 05:39
Muğla Büyükşehir önümüzdeki yılın tohumlarını dağıtıma hazırlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Muğla Büyükşehir Belediyesi Mahallî Tohum Merkezinde üretimini yaparak 2023 yılında dağıtılacak olan cet tohumlarının kurutma sürecini ve denetimini yapıyor.

Türkiye’nin en donanımlı ve kapsamlı lokal tohum merkezini kuran, bugüne kadar 80 İl’e 17 Milyon lokal tohum dağıtan Muğla Büyükşehir Belediyesi 2023 yılı için dikimi yapılan eserlerden elde ettiği tohumların kurutulması ve denetim süreçlerine devam ediyor.

“Yerel Tohum Ulusal Güç” anlayışı ile Cet Tohumları Tüm Türkiye’ye dağıtılacak

“Yerel Tohum Ulusal Güç” sloganı ile Cumhuriyet’in 93 yılında 29 Ekim 2016 yılında kurulan Mahallî Tohum Merkezi’nde 958 cet tohumunu envanterine alan ve bu tohumların dikimini yaparak vatandaşlara ulaştıran Muğla Büyükşehir Belediyesi 2023 yılında dağıtımını yapacağı 105 cet tohumunun kurutulmasına, denetimlerine başladı. Lokal Tohum Merkezi’nde daha evvel dikimi yapılan cet tohumlarından elde edilen eserlerin tohumları çıkartılarak kurumaya bırakılıyor. Kurutulan cet tohumları Mahallî Tohum Merkezi bünyesinde kurulan Tohum Test Laboratuvarında test edilerek sağlıklı olup olmadığı anlaşılıyor ve vatandaşlara dağıtım için hazırlanıyor.

Ali Ekber Yıldırım, Mahallî Tohum Merkezi’ni ziyaret etti

Muğla İklim Değişikliğini Konuşuyor Çalıştayı için Muğla’ya gelen Tarım muharriri Ali Ekber Yıldırım Muğla Büyükşehir Belediyesi Lokal Tohum Merkezi’ni ziyaret etti. Mahallî Tohum Merkezi hakkındaki izlenimlerini çalıştayda anlatan Ali Ekber Yıldırım şunları söyledi; “Çalıştay için Muğla’ya geldiğimde Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu mahallî tohum merkezini gezme fırsatı buldum. Türkiye genelinde yapılan tohum takas şenlikleri yerine Muğla’da cet tohumları mahallî tohum merkezine getiriliyor ve kurulan Büyükşehir’in laboratuvarlarında inceleniyor. Tohumların genetiği incelenerek lokal tohum olup olmadığı tespit ediliyor ve halka dağıtılıyor. Büyükşehir Mahallî Tohum Merkezi 958 cet tohumunu bünyesinde barındırıyor. Örneğin bir domates tohumunun cinsini bilmediklerinden bir ninemizin sandığından aldıkları tohuma “Sandık domatesi” ismini koymuşlar. Bu çok yaratıcı ve değerli bir isim. Bu türlü bir Mahallî Tohum Merkezi’ni ülkemize kazandıran Büyükşehir Belediye liderimize da teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.