45 günde 40 milyon dolar ziyan

45 günde 40 milyon dolar ziyan

ABONE OL
Aralık 6, 2022 03:00
45 günde 40 milyon dolar ziyan
0

BEĞENDİM

ABONE OL

45 günde çıkan yangınlarda 5 fabrika kül oldu, 3 fabrika ise büyük ziyan gördü. Bahis ile ilgili kıymetlendirme yapan TTO Lideri Olgun “40 milyon dolar ziyanımız var, işini kaydeden 120 çalışanı imece adabı öteki firmalara yerleştiriyoruz” dedi.

Torbalı’da evvelki gün yaşanan mobilya ve palet fabrikasındaki yangınlar gözleri yine ilçeye çevirdi. İlçede 17 Eylül’den bugüne kadar çıkan yangınlarda 5 fabrika kül olurken 3 fabrika büyük ziyan gördü. Birinci olarak; kozmetik firmasında çıkan yangında 3 emekçi dumandan etkilendi. Kimyasal eserlerden ötürü söndürme çalışmalarının yaklaşık 2 gün saat sürdüğü yangın, bitişiğindeki kekik fabrikasına da sıçradı. Bu yangından bir hafta sonra Atatürk Sanayi Sitesi’nde bulunan bir yerleşkede birebir anda iki fabrika yandı. Böylelikle 1 hafta orta ile 5 fabrika kül oldu. Bu yangınlardan sonra farklı tarihlerde çıkan 3 fabrika yangını daha maddi hasarla atlatıldı. Böylelikle 45 günde çıkan yangınlarda 5 fabrika kül oldu, 3 fabrika ise büyük ziyan gördü.

Büyük maddi ziyanların meydana geldiği fabrika yangınları ile ilgili olarak değerlendirmede bulunan Torbalı Ticaret Odası Lideri Abdulvahap Olgun “1,5 ayda çıkan yangınlarda 5 fabrikamız kül oldu, 3 fabrika ise büyük ziyan gördü. Tek tesellimiz ise can kaybının yaşanmaması. Kapımızda bekleyen en büyük tehlike yangın haline geldi. Firmalarımızın kaybı 40 milyon dolar olarak hesaplandı. Bir firmamız maalesef ilçede faaliyete devam etmeme kararı aldı. Çok sayıda işsiz kalan çalışanımız var, lakin çalışanların öbür firmada istihdamı için özel çalışma yapıyoruz. İşsiz kalan 120 çalışanı imece metodu öteki firmalara yerleştirmeye çalışıyoruz” dedi.

‘SİGORTA OLSUN’ DİYE SİGORTA OLMAZ

Yangınların çıkış sebebi ile ilgili olarak süreçlerin devam ettiğini fakat sonuçta kaybedenin işletme sahipleri olduğuna vurgu yapan Olgun “Sigorta şirketleri kendini muhafazaya alıyor. Yanan fabrikanın yerine yenisini yapmak mümkün değil. İşletmelerimiz bu mevzuda özel tedbirler almalı. Sigorta şirketleri ile yapılan kontratlar özel olarak incelenmeli. Sadece ‘sigorta olsun diye sigorta’ yapılmamalı. Ayrıyeten sigorta şirketleri, kağıt, mobilya, ahşap ve palet üretimi yapan firmalar başta olmak üzere kimi iş kollarını sigortalatmaması işletmeler için epeyce büyük bir risk teşkil ediyor” dedi. Çaybaşı, İTOB ve son olarak Pancar’da üretimi devam eden itfaiye yatırımlarının büyük ehemmiyet arz ettiğini tabir eden Olgun; “İklim değişikliği ile birlikte global ısınma artıyor. Firmalarımızın yangın için özel tedbirler alması koşul. Ayrıyeten sistemleri eskiyor ve kabloları yıpranıyor. Yeni makinelerle eski tesisatlarının yenilenmesi de yangın riskini artırıyor. Güneşe maruz kalan kabloların erimesi, işletmelerde sigara içilmesi ve kaynaklı üretim yapılması yangına davetiye çıkarıyor” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r