DOLAR

32,9949

-0.11%
EURO

35,8195

-0.26%
ALTIN(gr)

2.528,01

0,83%
BİST 100

10891.42

0,83%
ABD’de güçlü büyüme verisi

ABD’de güçlü büyüme verisi

ABONE OL
Temmuz 28, 2023 01:00
ABD’de güçlü büyüme verisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD’nin ekonomik büyümesi, beklentilerden daha güçlü gelen tüketici harcamaları ve sağlam ticari yatırımların takviyesiyle ikinci çeyrekte beklenmedik bir biçimde ivme kazandı.

Ticaret Bakanlığı’nın Perşembe günü açıkladığı birinci değerlendirmelere nazaran, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla evvelki üç aydaki yüzde 2’lik suratın akabinde yıllık yüzde 2,4 arttı. Piyasanın beklentisi büyümenin yüzde 1,8 olması istikametindeydi.

Tüketici harcamaları, yılın başındaki artışın akabinde yüzde 1,6’lık bir süratle artarken beklenti bu sayının yüzde 1,2 olarak gerçekleşmesiydi.

Fed’in tercih ettiği temel enflasyon metriği ise, yüzde 3,8’le beklenenden daha yavaş bir süratte ilerledi.

ABD iktisadı, ekonomistlerin birkaç ay evvel olmasını beklediklerinden daha güzel durumda. Ekonomistler öngörülerinde bir resesyon mümkünlüğü konusunda ikiye bölünmüşken, güçlü işgücü piyasası, sağlam tüketici harcamaları ve artık düşen enflasyon, ABD’nin ekonomik gerilemeden kaçınacağına dair umutları güçlendiriyor.

Fed Lideri Jerome Powell Çarşamba günü, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını çeyrek puan artırmasının akabinde yaptığı açıklamada, Fed yetkililerinin artık bir resesyon öngörmediğini belirtmişti.

Bununla birlikte Fed’İn siyaset faizini 22 yılın en yüksek düzeyine çıkarması üzere faktörler nedeniyle iktisatta aykırı rüzgarların sürdüğü bedellendiriliyor.

Yine de, Fed’in gösterge faiz oranı 22 yılın en yüksek düzeyinde ve tüketici baskısının köpürdüğüne dair kimi işaretler ile zıt rüzgarlar devam ediyor.

Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi, Nisan-Haziran periyodunda yıllık bazda yüzde 2,6 ile 2020’nin kapanış aylarından bu yana en düşük büyümesini kaydetti. Besin ve güç kalemleri çıkarıldığında endeksin iki yılın en yavaş yükselişini kaydettiği gözlendi. Haziran ayı bilgilerinin Cuma günü yayımlanması bekleniyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.