EĞİTİM-BİR-SEN İzmir Şubesinden Meslek Kanunu Hareketi

EĞİTİM-BİR-SEN İzmir Şubesinden Meslek Kanunu Hareketi

ABONE OL
Aralık 1, 2022 15:00
EĞİTİM-BİR-SEN İzmir Şubesinden Meslek Kanunu Hareketi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eğitim-Bir-Sen İzmir 1 Nolu Şube Öğretmenlik Meslek Kanununda değişiklik yapılması taleplerine duyarsız kalınmasına karşı basın açıklaması düzenledi. Gerçekleştirilen aksiyonda açıklamalarda bulunan Şube Lideri Ali Kaya, kanunun öğretmenlerin beklentilerini karşılamadığına vurgu yaparak “Meslek kanunu mevcut haklarımızı koruyacak, meslek basamaklarında hizmet mühletini önceleyecek halde tekrar düzenlenmelidir” dedi.

“Meslek kanunu olarak nitelendirilebilecek içerikten yoksun”

Eğitimin verimliliği ve niteliğinin, eğitim çalışanlarının hak ettiği bedeli görmesi ve özlük hakları boyutuyla da emeklerinin karşılığının verilmesiyle mümkün olacağını belirten Ali Kaya, “7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlik mesleğini düzenleyen müstakil bir kanun beklentisini karşılama tarafında olumlu bir adım olmanın ötesine geçememiş, öğretmenlerin beklentilerini karşılayamamıştır. Kanun meslek basamaklarının tekrar hayata geçirilmesi, uzman ve başöğretmenlere fiyat ve ek derece artışı getirilmesi, adaylık sürecindeki yazılı imtihanın kaldırılması, öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmesi üzere değerli özlük hakları ihtiva etmiş, bu tarafıyla öğretmenlerimizin bir kısım beklenti ve taleplerini karşılamış, bu manada olumlu bir birinci adım olmuştur. Lakin kanun bu hâliyle öğretmenlerimizin beklentilerini ve toplu mukavele masasına taşıdığımız talepleri karşılamamakta ve ‘meslek kanunu’ olarak nitelendirilmeyi hak edecek içerikten mahrum kalmaktadır” tabirlerini kullandı.

“Kanunda değişiklik yapılması için görüşmeler gerçekleştirdik, teklifler sunduk”

Sorumlular ve yetkililerle görüşmeler gerçekleştirerek somut teklifler sunduklarını söyleyen Kaya, “Kanunun, bir milyonu aşkın öğretmenin hak, yetki, misyon ve sorumlulukları noktasında bir meslek kanununda olması gerekenleri kapsamadığını, ek düzenlemelere muhtaçlık olduğunu, bilhassa imtihana dayalı bir meslek basamakları sistemi yerine toplu kontratta lisana getirdiğimiz öğretmenlikteki hizmet müddetini temel alan bir meslek sistemi muhtaçlığını vurguladık. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, öğretmenlerin beklentilerini karşılayacak bir içerikle yine düzenlenmesi emeliyle Eğitim-Bir-Sen olarak hazırladığımız kanun taslağı/önerisini Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın, TBMM’nin, Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Siyasetleri Kurulu’nun ve kamuoyunun dikkatine sunduk. Kanun taslağımızda, kontratlı ve fiyatlı öğretmenliğin kaldırılarak öğretmenliğin resmî eğitim kurumları ile öbür kamu kurumlarında öğretmen takım unvanındaki takımlı memurlar eliyle yürütülmesi; meslek basamaklarında ilerlemede öğretmenlikte 8 yılını tamamlamış olanlar tarafında uzman öğretmenlik, 12 yılını tamamlamış olanlar istikametinden başöğretmenlik unvanı alınabilmesi; eğitim kurumu yöneticiliğinin özlük hakları, atama ve terfi tarafından tekrar düzenlenerek uygunlaştırılması; öğretmenlerin ek ödeme, eğitim-öğretim tazminatı, hazırlık ödeneği ve ek ders fiyatlarında artış yapılması, zarurî hizmet bölgelerinde çalışanlara ek tazminat ödenmesi; öğretmenlerin vazife, hak, yetki ve sorumlulukları mesleksel özerklik ve akademik özgürlük ekseninde kurgulanarak detaylı bir formda düzenlenmesi; şiddete karşı caydırıcı kararlar getirilmesi üzere somut ve açık tekliflere yer verdik” dedi.

“Öğretmenlik Meslek Kanunu talep ve beklentileri karşılayacak halde yine düzenlenmelidir”

Gelinen noktada öğretmenlerin talep ve haklı beklentilerini karşılayacak somut bir adımın hâlâ atılmamış olduğuna dikkat çeken Kaya, “Belirsizliğin eğitim çalışanları ve öğretmenlerimiz üzerinde oluşturduğu moral ve motivasyon kaybı, yerinde ve gerekli düzenleme teklif ve davetlerine duyarsız kalınması üzerine Eğitim-Bir-Sen olarak hareket kararı aldık. Öğretmenlerin ve öğretmenliğin hayattaki karşılığının, mesleğin bütün boyutları ve öğretmenlerin beklentileri istikametiyle meslek kanunu içerisinde olması noktasında artık daha fazla geç kalınmamalıdır. Mesleğin hak ettiği halde tanımlanması, toplumsal tabanda öğretmenlerin prestijinin, haklarının korunması ve artırılması, yönetmeliklerle, genelgelerle oluşan vazife, yetki, ehliyet, liyakat noktasındaki karar dağınıklığının giderilmesi için meslek kanununda tez olarak değişikliklerin yapılarak hayata geçirilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor ve söylüyoruz:

-Ülkemizde fiilen vazife yapan 1 milyonu aşkın öğretmen var iken, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda öğretmenin yetiştirilmesinden emekliliğine kadar mesleğin bütün olarak ele alınmaması; tüzel açıdan boşluk, mesleksel açıdan ise yoksunluktur. Biz, meslek kanununda, öğretmenlerin özlük haklarının tanımlanmasını ve geliştirilmesini istiyoruz.

-Sözleşmeli ve fiyatlı öğretmenlik üzere uygulamalar yerine takımlı istihdamın temel alınmasını istiyoruz.

-Öğretmenlerin mesleksel ilerlemelerini sağlayacak formda meslek basamaklarının imtihan yerine öğretmenlikteki hizmet müddetine dayalı olarak kurgulanmasının meslek kanunu savının ispatı için kaide olduğunu düşünüyoruz.

-İstihdamda zahmet çekilen bölgeler başta olmak üzere, mecburî hizmet üzere dayatmalara son verecek, öğretmeni motive ve teşvik etmeye, imkânlar, fırsatlar ve artırımlı haklarla ödüllendirmeye dair kararların mesleği özendirmeye, mesleği yürütenleri güçlendirmeye ait ön kural olduğunu biliyoruz.

-Öğretmenlerin atanmadan yer değiştirmeye, yetişmeden gelişmeye, eğitim imkânlarından meslek fırsatlarına, ehliyetten liyakate her mevzuda meçhullükten, ayrımcılık ya da ayrıcalık kusurlarından kurtarmaya dönük kararları olmazsa olmaz addediyoruz.

-Eğitim ve öğretim süreçlerindeki vazgeçilmez ögelerden biri olan eğitim kurumu yöneticiliği ve eğitim liderliğinin meslek kanunu kapsamında düzenlenmesini, yöneticilik ve liderlik süreçlerine iştirak, bu durumlardaki mali, toplumsal ve özlük hakların da kesinlikle yasal bir destek ve teminatla tanımlanmasını istiyoruz.

“Yetkilileri adım atmaya çağırıyoruz”

Eğitim-Bir-Sen’in katkı ve takviye sunmaya hazır olduğunu vurgulayan Ali Kaya kelamlarını şu biçimde sonlandırdı: “Biz, Eğitim-Bir-Sen olarak, gayeler ve gerçekler bağlamında her şeyi içinde barındıran bir kanun içeriğinin oluşmasının mümkün, öğretmenin prestijini hem yükseltmeye hem de müdafaaya garantör vasfı taşıyan kararların elzem olduğuna inanıyoruz. Öğretmenin hak ve yetkilerini genişleten, ona dayanak olan bir içerikle Öğretmenlik Meslek Kanunu konusundaki beklenti karşılanmalıdır. Eğitim-Bir-Sen’in bu konular temelinde katkı ve takviye sunacağını bu vesileyle bir sefer daha temin ve teyit ediyor; siyasi iradeyi, TBMM’yi ve Ulusal Eğitim Bakanlığı’nı meslek kanununda beklentileri karşılayan değişikliklerin ve dönüşümün bir an önce hayata geçirilmesi konusunda adım atmaya çağırıyoruz”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.