Hamilelikte Görülen Obezite, Bebeğin Alerji Geliştirmesine Neden Oluyor

Hamilelikte Görülen Obezite, Bebeğin Alerji Geliştirmesine Neden Oluyor

ABONE OL
Kasım 5, 2022 04:54
Hamilelikte Görülen Obezite, Bebeğin Alerji Geliştirmesine Neden Oluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Anne adaylarında görülen obezite, doğacak bebeklerinde alerji görme mümkünlüğünü yükseltiyor. Bu nedenle hamileliğe başlangıç kilosu ve hamilelikte alınan kiloların ehemmiyetini vurgulayan Besin Alerjisi Derneği Üyesi ve Alerji Diyetisyeni Ecem Tuğba Özkan hamilelikteki kilo denetiminin, bebeklerde oluşabilecek alerjileri önleyebileceğini söylüyor.

Çocuklarda en sık görülen dört alerji besin alerjisi, egzama, astım ve alerjik rinittir. Alerji belirtileri bir çocuğun sıhhatini, eğitimini, toplumsal aktivitelerini ve günlük ömrünün tüm istikametlerini etkileyebilir.

Çocuklardaki alerjiler hem çocuk hem de ebeveyn için rahatsız edici olabilir. Ebeveynler, çocuklarını alerjen tetikleyicilere ve önemli alerjik tepkilere karşı müdafaa konusunda telaşlı olurlar. Çocuklardaki alerjinin önlenmesinde annenin bir rolü olduğunu söyleyebiliriz, zira çocuklarda ortaya çıkan alerjilerinin nedenlerinden biri annenin hamilelikte obez olmasıdır.

Anneler hamileliğe çok kilolu/obez girdiğinde, hamilelik sırasında fazla kilo almakta ve birçok çocuk da bu nedenle erken çocukluk periyodunda alerjik hastalık geliştirmektedir. Global olarak, alerjik hastalıklardaki eğilimler salgın oranlarına ulaşarak en yaygın ve en erken başlangıçlı kronik hastalık kümesi haline gelmiştir.

Yapılan bir araştırmada hamilelik periyodunda obez olan annelerin çocuklarında astım geliştirme mümkünlüğü daha yüksek bulunmuştur. Fakat dermatit ve anafilaksi geliştirme mümkünlüğü daha düşük bulunmuştur. Genel olarak hamilelikten evvel obez annelerin çocuklarında astım geliştirme riski yüzde 8 daha yüksek çıkmıştır. Bebeklerin yaklaşık yarısı çok kilolu yahut obez annelerden; üçte biri hamilelik sırasında çok kilo alan annelerden doğmuştur.

Sonuç olarak, hamileliğe başlangıçta obezitesi olan bir annenin ve hamilelikte alınan çok kilo ile çocuklar erken yaşta alerji hastalıklarına sahip olmaktadır.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.