Öğretmenlerin Toplu Sözleşme 2024-2025 Yılı Talepleri

Öğretmenlerin Toplu Sözleşme 2024-2025 Yılı Talepleri

ABONE OL
Temmuz 26, 2023 02:00
Öğretmenlerin Toplu Sözleşme 2024-2025 Yılı Talepleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk Eğitim Sendikası, Öğretmenlerin toplu kontrat taleplerini duyurabilmek maksadıyla 2024-2025 yılına ait toplu kontrat taleplerini bir bildiri biçiminde yayınladı.

Kamu çalışanlarının ve emeklilerinin 2024-2025 yılını kapsayacak olan 7. Periyot Toplu Kontrat Görüşmelerine sayılı günler kaldığını lisana getiren Türk Eğitim-Sen, “Bu kapsamda, uzun vakit verilen emekler doğrultusunda Türk Eğitim-Sen olarak öğretmenlerimizin, akademisyenlerimizin, yardımcı hizmetler sınıfında çalışanların, şube müdürlerimizin, idari çalışanın yani tüm eğitim çalışanlarının meselelerini tespit edip, taleplerini oluşturduk. Bilindiği üzere eğitim çalışanlarının hak ve menfaatlerini savunan, elde ettiği kazanımları kaybetmemesi için her türlü çabayı ortaya koyan sendikamız, pek çok hususta sıkıntıları tahlile ulaştırmış, ulaştırmaya da devam edecektir.” açıklamasında bulundu.

Türk Eğitim-Sen’in 2024-2025 Yılları Toplu Mukavele Talepleri

Türk Eğitim-Sen’in 2024-2025 Yılları Toplu Kontrat Talepleri

Türk Eğitim-Sen tarafından yayınlanan bildirinin “Genel Taleplerimiz” kısmındaki 10 talep şu formdaydı;

1.Anayasamızın 55. hususu mucibince misal ve eşit kaidelerde çalışanların eşit fiyat almaları öngörülmesine karşın kamuda uygulanan çarpık fiyat siyasetleri nedeniyle birçok sayıda farklı fiyat uygulaması bulunmaktadır. Bu durumun düzeltilmesi, kurum içinde ve kurumlar ortasında ortaya çıkan fiyat dengesizliklerinin giderilmesi gerekmektedir.

2.Uygulanan vergi dilimi siyasetiyle eğitim çalışanları yılın yarısından itibaren %20’lik vergi dilimine girmekte ve bu nedenle maaşlarında düşüşler yaşanmaktadır. Bu sorunun çözülmesi için %15’lik vergi dilimine temel gelir matrahı en az iki katına çıkarılmalıdır.

3.Her yıl eğitim-öğretim yılı başında ödenen “Eğitim-Öğretime Hazırlık Ödeneği”; minimum fiyat meblağında olacak biçimde ve hizmet sınıfı ayrımı yapılmadan MEB ve yüksek öğretim işçisinin tamamına ödenmelidir.

4.Kamu vazifelileri emekli olduklarında maaşlarında ortaya çıkan düşüş nedeniyle mağdur olmakta, bu nedenle emekli olmaktan kaçınmaktadırlar. Kamu vazifelilerinin emekliliklerinde de mevcut ekonomik statülerini korumak için maaşlarının, ek ödemelerinin, ek derslerinin, fazla çalışma fiyatlarının tamamının emekli keseneği matrahına dâhil edilerek emekli maaşı hesaplamasına katılması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

5.Kamuda memur istihdam biçimi 657 Sayılı DMK’nın 4/A hususu gereği takımlı olmalı kontratlı işçi atama uygulamasından vazgeçilmelidir.

6.Çalışanlardan alınan %20’lik ilaç katkı hissesi kaldırılmalıdır.

7.Sosyal Güvenlik Kurumu Sıhhat Uygulama Bildirisine nazaran ikinci ve üçüncü basamak resmi sıhhat hizmeti sunucularında iştirak hissesi alınması uygulamasına son verilmelidir ve özel sıhhat kuruluşlarında yaptırılan tetkiklerden fark parası alınmayacak formda düzenleme yapılmalıdır.

8.Kamu misyonunda hala çalışmakta olan şehit yakınlarına bir sefere mahsus imtihansız olarak vazifede yükselme ve unvan değişikliği hakkı tanınmalıdır.

9.Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine ait 10.05.2008 tarihinde yapılan 16’ncı husus değişikliği ile öğretmenler mağdur edilmişlerdir. Bu karar tekrar gözden geçirilmelidir. Bunlardan evvel yürürlükte olan 16/12/2006 tarih ve 11350 sayılı bakanlar şurası kararı ile 2007/19 sayılı genelgeden evvel yapılan uygulamada olduğu üzere öğretmenlerin mazeret müsaadesi aldığı ve sevkli olduğu günlerde maaş karşılığı derse girme koşulu aranmaksızın dersler; maaş ve fiyat karşılığı halinde ikiye ayrılarak haftanın günlerine dağıtımı yapılmak suretiyle, müsaadeli ya da sevkli olduğu günde yalnızca o güne ilişkin ek ders fiyatının kesileceği biçimde düzenleme yapılmalıdır.

10.Herhangi bir sebeple kurumdan aylıksız izine ayrılan çalışanın aylıksız müsaadeli olduğu periyoda ilişkin toplumsal güvenlik primleri devlet tarafından ödenmesine devam edilmelidir.

Söz konusu bildiriye şuradan ulaşabilirsiniz. (BSHA-Bilim Ve Sıhhat Haber Ajansı)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.