Prof. Dr. Canan Karatay, Karatay Kelamı ismini verdiği Youtube kanalı üzerinden yaptığı açıklamada, çocuklarda artan vitamin ve mineral eksikliğinin nedenlerini anlattı.
Paylaştığı görüntüde karaciğerin çok değerli bir organ olduğundan ve çocuklardaki, gençlerdeki karaciğer yağlanmasından bahseden Prof. Dr. Canan Karatay, “Karaciğerde vitaminler depo edilir ve vitaminler üretilir. Hayatta kalabilmemiz için gerekli olan vitaminler. Bu vitaminler; A vitamini, D vitamini, B12 vitamini ve K2 vitamini. Olağan çalışan, işlev yapan bir karaciğerde bunlar üretilir ve sirkülasyona verilir. Ama karaciğer yağlanması başladığı vakit dokuz veyahut on yaşındaki çocuklarda, gençlerimizde bunların ölçüsü maalesef azalıyor. Bilhassa D vitamini ve B12 vitamininin azalmasından ötürü bedende efendim bağışıklık sistemi çöküyor.” dedi.
Çocuklarda 12 Yaşında, 10 Yaşında Kronik Hastalıklar Temel Atmaya Başlıyor
Çocukların bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Canan Karatay, “Annelerin, babaların en korktukları enfeksiyonlardan çocukları korumak için bunu yapmamız lazım. Lakin karaciğer yağlanmasının en kıymetli zararlarından biri de akut enfeksiyonlar. Çok sık görüldüğü üzere, çocuklarda on iki yaşında, on yaşında kronik hastalıklar da başlamaya, temel atmaya başlıyor. Ben bir çocuk doktoru değilim. Ben bir kardiyoloğum, iç hastalıkları uzmanıyım. Yetişkinlerde gördüğümüz, yirmi ve otuz yaşlarında gördüğümüz kalp hastalıkları, şeker hastalıkları hudut hastalıkları, hepsinin temeli çocukken atılıyor. Onun için artık bana o çocuk tabibi değil, ne diye konuşuyorsun demesinler diye açıklıyorum. Ana rahminden itibaren atılıyor.” diye konuştu.
Prof. Dr. Canan Karatay: “Çocuklarda D Vitaminini Yükseltmekten Korkmayalım”
Çocukların D vitaminin ölçtürülmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay şunları söyledi, “D vitaminini yükseltirsek hiç korkmayalım. Bir kez enfeksiyonlara karşı koruduğu üzere ileri yaşlarda da D vitamini yüksek olan çocuklarda ileri yaşlarda da tansiyon yüksekliği olmuyor. Kalp krizi olmuyor. Felç olmuyor. Depresyon olmuyor. Zihin çok yeterli çalışıyor. Çocuklarımızı çok sağlıklı beslememiz lazım. Alışılmış ki okullardan maalesef zehir saçan kantinleri kaldırmamız lazım. Ancak anneler burada ve bakıcılar ve babalar çok kıymetli. Çocuklarımıza kesinlikle sağlıklı besleyeceğiz. Yani D vitamini yiyeceklerden alınır mı? Olağan ki alınır. En değerli kaynağı nedir? Karaciğerdir. En kıymetli kaynağı nedir? Balıktır. Çocuklarımıza karaciğeri haftada bir yedirmemizde yarar var. Karaciğer, yürek, böbrek, bunları biz çocukken çok yerdik. Balık kesinlikle mümkün olduğu kadar. Ancak konserve balık olmaz. Hakikat sahiden daha çok soğuk deniz balıkları, işte bizim Karadeniz’den çıkan hamsi çok kıymetli. Soroz’dan çıkan sardalya çok değerli. Zira bunlar soğuk deniz olduğu için omega3 çok yüksek.”
Çocukları Kelle Paça İçmeye Alıştırmamız Lazım
Çocuklara kesinlikle protein olarak tam yağlı peynir, protein ve kalsiyum olarak tam yağlı mesken yoğurdu yedirmekte yarar olduğunu lisana getiren Prof. Dr. Canan Karatay, “Tabii ki en başta da kelle paça çok değerli. Çocukları kelle paça içmeye alıştırmamız lazım. Kemik suyu çok kıymetli. Yani kemik suyu kaynatılabilir konutta. Gerçekten kemik suyuna limon sıkılarak, karabiber koyularak, biraz da kristal kaya tuzu koyularak bunlar çocuklara yavaş yavaş alıştırılması lazım, çok değerli. Hastalandığımız vakit eski vakitlerde biliyorsunuz tavuk suyu çorba denilirdi. Artık gerçek dürüst tavuk da kalmadı. Onun için tavuk suyu çorba diyemiyorum efendim. Kahve de çok değerli. Kahve derken Türk kahvesi diyorum. Zira Türk kahvesi güçlü bir antioksidandan çok güçlü bir antioksidan. Yani karaciğeri de toksitle azalır. Bedeni da güçlendirir çocukların. Beyinleri ve zihinleri de açılır. Konsantrasyonları da çok hoş güçlenir.” dedi. (BSHA – Bilim ve Sıhhat Haber Ajansı)
EKONOMİ
06 Ekim 2024EKONOMİ
06 Ekim 2024EKONOMİ
06 Ekim 2024EKONOMİ
06 Ekim 2024EKONOMİ
06 Ekim 2024EKONOMİ
06 Ekim 2024EKONOMİ
06 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.